stagona – ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΡΟΔΟΥ

Βελονισμός κατά των εξαρτήσεων ( τσιγάρο , αλκοόλ , πολυφαγία … )

Η Έρευνα για το Πώς μπορεί ο Βελονισμός να Βοηθήσει στην Απώλεια Βάρους και το Κόψιμο του Καπνίσματος

Ενώ ο βελονισμός υπάρχει πάνω από 2.000 έτη, η χρήση του για τη μείωση της επιθυμίας είναι μια αρκετά πρόσφατη εξέλιξη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Dr. H. L. Wen, νευροχειρουργός στο Χονγκ Κονγκ, μελετούσε τις επιδράσεις του βελονισμού στον μετεγχειρητικό πόνο. Συμπτωματικά, διαπίστωσε ότι η διέγερση ορισμένων σημείων στο αυτί μείωσε δραματικά τα συμπτώματα στέρησης σε έναν από τους ασθενείς του, που ήταν μακροχρόνιος χρήστης ηρωίνης.

Όταν η ανακάλυψη του Dr. Wen, έγινε γνωστή στο Κέντρο Λίνκολν στο Νότιο Μπρονξ και την Ελεύθερη Κλινική Haight Ashbury στο Σαν Φρανσίσκο, άρχισαν να χρησιμοποιούν βελονισμό ως μέρος της συνήθους θεραπείας τους για τον εθισμό.

Μετά την επιτυχία αυτών των δύο κλινικών, η τεχνική αναπτύχθηκε περαιτέρω και τελικά έγινε γνωστή ως το “Five Needle Protocol”, αναφερόμενο στα πέντε κύρια σημεία που χρησιμοποιήθηκαν στο αυτί. Το 1985, ο Michael O. Smith, M.D., ίδρυσε την Εθνική Ένωση Αποτοξίνωσης του Βελονισμού (NADA) προκειμένου να προωθήσει τη χρήση αυτού του πρωτοκόλλου ως οικονομικά αποδοτική θεραπεία για τους χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ.

Πιο πρόσφατα, βελονιστές σε διάφορες κλινικές, χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο για να αντιμετωπίσουν μια ευρύτερη γκάμα εθιστικών συμπεριφορών. Είτε ο εθισμός είναι σωματικής ή ψυχολογικής φύσης, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί συμπεριφοριστικοί και βιολογικοί μηχανισμοί.

Για τους ασθενείς που είναι κατά τα άλλα υγιείς, αλλά θέλουν να σταματήσουν να καπνίζουν ή να χάσουν βάρος, το πρωτόκολλο Five Needle λειτουργεί εξίσου καλά στη μείωση της επιθυμίας και τη μείωση των στερητικών συμπτωμάτων.

Πώς ο Βοηθάει ο βελονισμός στη Μείωση της Επιθυμίας

Το πως ακριβώς βοηθάει ο βελονισμός, στη μείωση της επιθυμίας, είναι ακόμα υπό μελέτη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διέγερση ορισμένων σημείων στο αυτί έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο, ώστε να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα και να σπάσει τις νεύρο-βιολογικές συνδέσεις μεταξύ της εθιστικής ουσίας και της συμπεριφοράς εθισμού. Είναι περίπου, σαν να πιέζετε το κουμπί επανεκκίνησης σε έναν υπολογιστή. Το άτομο ανακουφίζεται, από τη συνεχή λαχτάρα και νιώθει μεγαλύτερη ελευθερία να αποκτήσει ένα νέο τρόπο συμπεριφοράς.

Στο πρωτόκολλο Five Needle, τα πέντε βασικά σημεία χρησιμοποιούνται με άλλα βασικά σημεία για να κατευθύνουν την έκβαση της θεραπείας. Για παράδειγμα, για τον έλεγχο της όρεξης ή την επιθυμία για φαγητό, υπάρχει ένα ιδιαίτερο σημείο που σταματά δραματικά την επιθυμία για στοματική αίσθηση, η οποία βοηθά να καταστήσει τη θεραπεία πιο βαθιά και μεγαλύτερης διάρκειας. Ομοίως, για τη διακοπή του καπνίσματος, υπάρχει ένα ειδικό σημείο που μειώνει την επιθυμία για αισθήσεις στους πνεύμονες και τη ρινική κοιλότητα.

Άλλοι Τρόποι που Βοηθά ο Βελονισμός στις εξαρτήσεις

Η επίδραση του βελονισμού στα συναισθήματα του ατόμου, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην βοήθεια για την καταπολέμηση των εθισμών. Ο βελονισμός επηρεάζει το νευροενδοκρινικό σύστημα, εμποδίζοντας τα επιβλαβή νευροχημικά, ώστε να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία των ορμονών και των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών. Η προκύπτουσα απελευθέρωση των ενδορφινών βοηθά στη μείωση του άγχους, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στην αποτροπή της ανάγκης για υπερκατανάλωση τροφής, χρήσης τσιγάρου ή αλκοόλ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θεραπείες βελονισμού πρέπει να χορηγούνται από ειδικευμένο βελονιστή. Για να υπάρξουν αποτελέσματα, αυτές οι θεραπείες θα πρέπει να συνδυάζονται με μια διατροφή μειωμένης θερμιδικής κατανάλωσης , κατάλληλη σωματική άσκηση και πολλές φορές από ψυχολογική υποστήριξη.

Ο βελονισμός για τον εθισμό δεν είναι μαγική σκόνη. Μπορεί να απαιτηθούν αρκετές θεραπείες κατά τη αρχική διάρκεια της θεραπείας, όταν το στερητικό σύνδρομο είναι εντονότερο. Δεν αποτελεί υποκατάστατο της επιθυμίας και της επιμονής που απαιτούνται για την αλλαγή ενός καθιερωμένου προτύπου συμπεριφοράς. Παρ ‘όλα αυτά, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει την πρόσθετη υποστήριξη που συχνά χρειάζονται οι άνθρωποι για να κάνουν σημαντικές και πολλές φορές, σωτήριες αλλαγές στη ζωή τους.

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
Copyright 2020 © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.