stagona – ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΑΓΧΟΣ-STRESS

ΑΓΧΟΣ

Το άγχος είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν άγχος τοvelonismos-rodos-32 οποίο είναι παροδικό και αντιμετωπίσιμο και ο οργανισμός ανακάμπτει χωρίς φθορές. Άλλοι πάλι, δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτό το άγχος, το οποίο γίνεται έντονο και παρατεταμένο και συνεχίζει πολλές φορές να υπάρχει ακόμα και όταν έχει εκλείψει ο παράγοντας που το προκάλεσε αρχικά. Αυτό το παθολογικό άγχος, εξουθενώνει το άτομο ψυχικά και σωματικά και το εμποδίζει να προχωρήσει στη ζωή και να εξελιχθεί.

            Ο άνθρωπος που βιώνει καθημερινά δυσφορία και παρατεταμένο άγχος εμφανίζει:

Ζάλη, αυξημένη εφίδρωση, υπέρταση, αίσθημα προκάρδιων παλμών, ανησυχία, λιποθυμία, ταχυκαρδία, συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, εναλλαγές ανορεξίας-πολυφαγίας, σεξουαλική δυσλειτουργία, κα.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η πεσμένη διάθεση, η στεναχώρια, η κακοκεφιά και η μελαγχολία είναι συναισθήματα, που ο κάθε άνθρωπος βιώνει στη ζωή του.velonismos-rodos-33 Μπορεί όμως να τα αντιμετωπίσει και να τα ξεπεράσει μετά από λίγες μέρες. Αντίθετα το άτομο με κλινική κατάθλιψη επηρεάζεται στην καθημερινή του ζωή και βιώνει τα συναισθήματα αυτά, με μεγαλύτερη ένταση, διάρκεια και επαναληπτικότητα. Άλλα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος, η απώλεια ευχαρίστησης, το άγχος, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η διαταραχή του ύπνου και της όρεξης, η μεταβολή του σωματικού βάρους, η εύκολη κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια κινήτρων, η μείωση της libido, τα σωματοποιημένα ενοχλήματα και οι σκέψεις αυτοκτονίας.

Γεγονότα όπως το πένθος, οι αρρώστιες, τα προβλήματα των σχέσεων και οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να πυροδοτήσουν νέα επεισόδια κατάθλιψης.

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣad

Κεφαλαλγίες τύπου τάσης, ημικρανίες, αθροιστικές κεφαλαλγίες.

 

ΦΟΒΙΕΣ

Οι φοβίες είναι διαταραχές κατά τις οποίες ο άνθρωπος βιώνει έντονο φόβο για κάτι που στην πραγματικότητα αποτελεί ελάχιστο ή καθόλου κίνδυνο. Αφορούν συγκεκριμένα αντικείμενα, χώρους, δραστηριότητες ή καταστάσεις και μπορεί να εμφανιστούν τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. (πχ. Αγοραφοβία, κλειστοφοβία, αρρωστοφοβία, φοβία στα αεροπλάνα, κα.)

Αν η φοβία είναι ήπιας μορφής, συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία στη ζωή του ατόμου. Μπορεί να εμφανιστούν διάvelonismos-rodosφορα συμπτώματα και παθήσεις που εξαρτώνται από το είδος, τη χρονιότητα και την ένταση της διαταραχής. Τα πιο συνηθισμένα είναι: ταχυκαρδία, ωχρότητα προσώπου, ζάλη, πονοκέφαλοι, έντονη εφίδρωση, τρέμουλο, υπέρταση, λιποθυμία, ανησυχία, ανορεξία ή πολυφαγία, συχνοουρία, γαστρεντερικές διαταραχές, σεξουαλική δυσλειτουργία, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, αυτοάνοσα νοσήματα. Όταν όμως η έκθεση στο αντικείμενο της φοβίας ή ακόμη και μόνο η σκέψη του προκαλεί συχνές κρίσεις πανικού τότε το άτομο χρειάζεται βοήθεια.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από μια σειρά  πολλών άλλων ψυχοσωματικών προβλημάτων που έχουν σαν βάση ή και βαθύτερο αίτιο το άγχος. Παρόλο που η συχνότητα τους είναι μεγάλη και οι επιπτώσεις τους στην υγεία σοβαρές, λίγοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα τους και αναζητούν βοήθεια.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Το παθολογικό άγχος όταν επιμένει για παρατεταμένο διάστημα, φθείρει τον οργανισμό, προκαλεί χρόνια κόπωση, αυξάνοντας
την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων και καταστάσεων όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης 2, κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια, κα. Επίσης, έχει συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία στην πρόκληση λοιμωδών και αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και με καρκινογένεση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο βελονισμός velonismos-rodos-no-stressπροσφέρει σημαντική βοήθεια στην πλειοψηφία των ασθενών που βιώνουν έντονο άγχος ή φοβίες. Ο βελονισμός προάγει την εξομάλυνση των ημερήσιων επιπέδων κορτιζόλης, μειώνει την συμπαθητική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διέγερση συγκεκριμένων σημείων του σώματος με τον βελονισμό επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την μείωση του πόνου και του στρες. Ευοδώνει την χαλάρωση και απενεργοποιεί τον “αναλυτικό εγκέφαλο” που είναι υπεύθυνος για το άγχος και την στεναχώρια.Αυτό το επιτυγχάνει απελευθερώνοντας στον εγκέφαλο ενδογενείς ουσίες όπως η σεροτονίνη (έλεγχος του ύπνου, υπέρτασης, άγχους), η νοραδρεναλίνη (αντικαταθλιπτική δράση), η β-εγκεφαλίνη (ισχυρή αναλγητική δράση), κα. Έτσι προκαλείται χαλάρωση, εξισορροπείται η υψηλή αρτηριακή πίεση και η ταχυκαρδία, προκαλούνται αισθήματα ευεξίας και ηρεμίας, αυξάνεται η αυτοπεποίθησης και βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας βελονισμού, χαλαρώνουν τόσο που αποκοιμούνται και μετά νιώθουν ένα βαθύ αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας σε όλο τους το σώμα.

It's only fair to share...
Share on Facebook
Facebook
Copyright 2020 © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.